Onorthodox

Heb jij de mini Netflix serie 'Unorthodox' gezien? En heeft 't jou ook zo geraakt? Ik zag mijn eigen verhaal langskomen in deze jonge vrouw, Etsy, die zich bevrijdt uit een ultra orthodox, chassidisch milieu in Brooklyn en in Berlijn een nieuw leven begint. Ik heb eerlijk gezegd lange tijd gedacht, dat mijn eigen bevrijding uit het orthodoxe zware zwarte kousenachtige geloof van mijn jeugd een vrij persoonlijk uniek verhaal was. Maar nu zie ik hoe collectief deze geschiedenis eigenlijk is. Zeker de laatste tijd zie ik dat als nooit tevoren.

Zijn we niet allemaal op enigerlei wijze beïnvloed door een bepaalde 'rechte leer', een systeem dat zegt 'hoe het hoort', een geloof dat denkt de waarheid in pacht te hebben, en sinds dit afgelopen halfjaar ook nog een sterk aanwezig massabewustzijn dat aangeeft wat wel of niet normaal is. Ga maar na, überhaupt, als jij bent opgegroeid met een God die ook maar op enigerlei wijze oordeelt, of met een angst om het goed te moeten doen, anders.... Als je regelmatig denkt dat een ander het wel beter zal weten, of je doet of laat dingen om 'erbij te horen', om niet buiten de groep te vallen. Dan weet je wel hoe nodig vrijheid en bevrijding is! Of je bent daar nog steeds mee bezig...

De schrijfster van het boek 'Unorthodox', waar deze serie op gebaseerd is, Deborah Feldman, heeft ooit in een interview gezegd: "Waar dit boek over gaat? Sommige mensen denken dat het over een krankzinnig geloof en vrouwenemancipatie gaat. Maar het is veel simpeler: 'Unorthodox' is een universeel verhaal over hoe je trouw aan jezelf probeert te blijven als je omgeving er alles aan doet om dat te voorkomen (interview in Trouw 22 sept. 2018).

Wat me zo raakt in deze film is om te zien dat er in Esty een innerlijke drive, een geheime kracht is die sterker blijkt te zijn dan alle regels en de dwang uit haar directe omgeving. Ja, het vraagt moed en misschien soms ook offers om deze drive en kracht te volgen, om uiteindelijk te vinden wat nooit verloren is gegaan. De vrijheid om jezelf te zijn. De vrijheid als geboorterecht. Als grondstof van wie je bent. Helemaal authentiek. Onorthodox.

  • Sessie
    Sessie

    Natuurlijk gaat het de laatste weken, sinds de praktijk bij Cornalijn weer open is, veel over bevrijding, authenticiteit, afscheid nemen en nieuwe keuzes maken.

    Waar wil jij je van bevrijden? Boek een sessie en we gaan ermee aan…

    € 69,00
© 2015 - 2024 Cornalijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel